Dommerne fortjener respekt og tak

Mange elitedivisionskampe spilles uden dommere. Dansk Tennis Forbund stiller nemlig ikke som krav, at der skal dommerpåsætning på kampene, men derimod at der blot skal være en referee til stede, som så har overblikket over hele holdkampen.

Måske netop derfor har forbundet og klubberne heller ikke været alt for gode til at få nye dommere uddannet, og da alle holdkampe på divisionsniveau ovenikøbet spilles samtidigt, så er det enormt svært at rekruttere dommere til at dømme i elitedivisionen. 

Flere klubber, deriblandt os, ønsker dog at højne niveauet i og omkring elitedivisionen, og derfor er der blevet gjort en indsats for at skaffe dommere til en del af elitedivisionskampene i år. Vi har i flere sæsoner efterhånden haft dommere på i Gryden, fordi spillerne og tilskuerne fortjener, at vi som arrangører viser, at vi tager kampene seriøst – det sender et klart signal af professionalisme, at der sidder en dommer i stolen, i stedet for at spillerne selv skal dømme.

Waldemar Zorck er én af de unge dommere, der er med til at løfte niveauet i dansk tennis

I sidste uge gik det dog galt i holdkampen mellem KB og HIK, hvor en dommer på et kritisk tidspunkt dømte fodfejl på en spiller og efterfølgende blev omringet og truet. Dommeren var rystet, ulykkelig og blev eskorteret derfra. Uværdigt. Sagen er blevet bragt i samtlige medier herhjemme og har været genstand for megen debat både i og udenfor tennismiljøet.

Vi har i Give efterhånden stiftet bekendtskab med en del af den danske dommerstab, og det er primært unge fyre, som elsker tennis, elsker at dømme og sætter en ære i at følge reglerne til punkt og prikke. Dommere, som tager toget fra København til Give, for at tilbringe en hel dag i Gryden uden at få andet end et yderst beskedent vederlag, en god oplevelse og nogle erfaringer med sig tilbage til København. 

Vores spillere og folk omkring klubben får at vide, at dommerne skal behandles med respekt, og at de skal føle sig godt tilpas i Give. Vi vil nemlig gerne have dem til at komme igen, men først og fremmest vil vi egentlig gerne bare behandle dommerne med den anstændighed, som de helt naturligt fortjener. Det virker tåbeligt at nævne det, men det er tilsyneladende alligevel nødvendigt.

På lørdag kl. 12.00 møder vi ATK i elitedivisionen, og her har vi dommere på opgøret. Dommerne kommer med stor sandsynlighed til at lave fejl. Nogle af fejlene går med os og nogle af dem går imod os. En dommer, der sidder i stolen, dømmer samtlige linjer, åbenlyse fodfejl, styrer scoreboardet, styrer tiden, hjælper med boldbørnene og argumenterer med adrenalinramte spillere og holdkaptajner. Vel at mærke i et hæsblæsende tempo. Det kræver et særligt mandsmod at sætte sig i den stol, og vi har i dansk tennis brug for at tiltrække de få mennesker, der tør dette, i stedet for at skræmme dem væk.

En dommer skal selvfølgelig have forståelse for, at spillerne kan være utilfredse med kald, og spillerne skal have lov at stille spørgsmål ved dommernes beslutninger. Det er en del af elitesport med masser af tænding og vigtige point på spil. Dommeren har her med sin regelbog i hånden mulighed for at skride ind og give advarsler, hvis han oplever, at spilleren går over grænsen for det tilladelige. Men om så dommerne laver 100 forkerte kald, så tolerer vi på ingen måde, at de ikke bliver behandlet med almen menneskelig respekt, og skulle det nogensinde ske, at en dommer bliver truet verbalt eller fysisk af en tilskuer i Give, så vil vedkommende naturligvis ikke være velkommen hos os længere. 

Derfor denne uforbeholdne støtte og opbakning til dommeren fra den nævnte holdkamp og til de danske tennisdommere generelt. I gør et fremragende stykke arbejde og er langt vigtigere for vores holdturnering end et par fjolser, der ikke forstår sig på anstændighed og almen omgang med andre mennesker.

Skriv et svar